8 april 2012

Påsk och poesi. Do you speak poetry?Tystnad uppklarad, och poetisk snabbvisit.
Vad är poesi egentligen? Jag skrev en dikt om det i förra veckan, eller när det var. Jag tänker att det handlar om att beskriva och vilja förmedla en känsla, en upplevelse, och en dikt är det som formuleras i det försöket. Ibland lyckas man, ibland inte. Jag vet att när jag skriver, så handlar det om just det. Jag har känt någonting, upplevt någonting, som har rört upp något inom mig (på gott eller ont). Poesin skapas då jag försöker förklara eller beskriva v a d det var som skedde, kändes etc. En formulering formas i mina tankar, och blir den snygg, snuddar den vid någonting, så fortsätter jag skriva, och då rinner fler ord till, fler formuleringar, och till slut har jag en dikt. Ibland bra, ibland inte så bra.
Jag tänker mig poesin som ett eget språk, det språket som används för att beskriva känslor och upplevelser som inte går att beskriva konkret. I den poetiska formuleringen ryms den känslan man försöker förmedla. Om man lyckas, vill säga. Jag talar poesi. Alltså, jag behärskar språket. Men jag kan inte all grammatik, och det finns otroligt många dialekter. Do you speak poetry? Eller så kanske du förstår, men kan inte tala, eller skriva språket. Så är det ju ofta med språk. Fast jag tror att de flesta kan mer än de tror, om de vill.
Jag tror att jag kommer att skriva en poetik en dag, det har liksom följt mig hela mitt liv.

Senare: Hon är speciell, den där kvinnan. Hon kan dra fram det sämsta ur alla situationer, hon skulle kunna dra fram svärtan  ur den vänaste av My Little Ponies, jag svär. Det här med att känna sig som det svarta fåret fastän man är lika gul som en kyckling. Jag bestämmer mig för att komma ihåg att jag är över trettio år,  och att om nu inte hon tror på mig, så gör en hel radda av affärsmän och affärsrådgivare det. Sådetså. Jag förstår mer och mer var min dåliga självkänsla kommer ifrån. Men potatisgratängen var väldigt god.

Soundtrack: Current 93/Nick Cave - All the Pretty Little Horses

Foto: Tre nyanser av gult; finklänningen jag fick av Mim, strumpbyxor och en hemvirkad knallgul sjal. Instagram har kommit till Android! Jag är hooked, as I knew I would be.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.