17 mars 2014

Jag har burits av orden på Littfest 2014

Jag har varit på Littfest. Jag har varit närvarande på Littfest och upplevt en festival som jag aldrig någonsin har upplevt en festival förut, eller nästan något som helst. Jag vet inte om jag någonsin har varit så rätt. Rätt läge i mig själv, på rätt plats vid rätt tidpunkt. Jag har burits av orden och de har krupit in under min hud och ekar fortfarande i mig (vilket sammelsurium av konflikterande metaforer, skärpning! men - det är ju bara en blogg, okejdå. Hittade du just på ett verb? Jojomen.), jag refererar fortfarande till något Sjón sa, eller Esse Kummo, eller Torgny Lindgren eller Kristina Lugn eller Katarina Frostenson eller José Mário Silva. Exempelvis. För mina bekanta börjar det måhända bli lite plågsamt.
Såhär såg min Littfest ut:

Torsdag:

Varför behövs skrivarkurser och skrivarutbildningar?
Unga författares villkor
Workshop i att börja skriva poesi med Ida Linde
Middagsbuffé och visning av Leonor Fini på Bildmuseet
Rut Hillarp - Det sköna och det obscena, Bildmuseet
Poesibar på Bildmuseet med Sjón, Grace Nichols, Athena Farrokhzad, Helena Fagertun, Aase Berg, Joh Tachibana

Fredag:

Sjón - En isländs allkonstnär
Invigningstal Littfest - dikt av Linn Hansén
Enter - en introduktion av samtida slovakisk litteratur och kultur
Sofi Oksanen - Ondskans mekanismer
What´s the point of poetry? vernissage av foto/poesiutställning med poesi av José Mário Silva
Suzanne Brögger - Till T
Utkast av Annika Norlin - Scriptease av Skuggteatern (improvisationsteater)
Poesibar med José Mário Silva, Panayotis Ioannidis och Imtiaz Dharker

Lördag:

Torgny Lindgren - Skapandets villkor (om Klingsor)
Ett gästspel från Uleåborg, uppläsningar av Esse Kummo och Eero Suvilehto
Katarina Frostenson - Ord på vandring (om Tre vägar)
Mot nya litterära landskap, om att kombinera poesi och andra konstformer
Kristina Lugn, Torgny Lindgren, Sara Danius - Svenska Akademin om litteratur och läsning
Litteraturquiz
Poesibar med Nikola Madzirov & Ondrej Boddeus
Ritualen (klubb) med Joh Tachibana


En dikt från workshoppen i poesi:

du är ett ostyrigt virrvarr
jag längtar efter dig
du är en försvinnande natt
jag längtar efter dig
du är mjuka ängar
jag längtar efter dig
du är en slingrande hunger
jag längtar efter dig
du är en genväg
du är en skönhetsfläck 
och jag längtar efter dig

Instruktioner: Rita ett självporträtt, alltså ett ansikte som typ kan representera dig, med ögon, mun, näsa osv. Känn sedan efter i ditt ansikte, och skriv ned de ord som dyker upp när du tar på olika delar. Vadsomhelst, precis det som dyker upp bara. Skriv ned orden på korresponderande plats på självporträttet. Tio ord, ungefär. Använd sedan de orden, och skriv en dikt, eller vad du tror kan vara en dikt, utifrån dem.

Credits till Ida Linde som ledde workshoppen.


Och ett stort och varmt tack till Littfest-arrangörerna Erik Jonsson & Patrik Tornéus. ♥
Ni fortsätter väl med konceptet poesibar? Typ varje helg? Ni har en stamgäst här åtminstone.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.