18 mars 2015

Om skrivande: jag bygger ordskulpturer av mina upplevelserJag skriver om. Sitter med texten som både känns som ett sammanhängande helt och ett enda långt dravel. Om jag petar i det faller strukturen. Tänker jag. Det gör den inte. Varje gång jag återvänder ser jag sådant jag glömt att skriva om. Detaljer som för sammanhanget känns viktiga. Jag provade att väva ihop två älskare till en men det lät sig inte göras. Jag flyttade istället ett helt nyår och en insikt till längre fram, det funkade inte att hon fattade något om sig själv och sen går i fällan igen, man orkar inte med det hur många gånger som helst. Oavsett hur verklighetstroget det är. Nya bilder dyker upp. Hur hon beter sig, Alice, hur rå hon blir. Ju längre bort ifrån jag kommer desto lättare blir det att låta henne vara rå, råare än råast. De mörka får sippra fram ur alla namnlösa vrår, jag klarar av att följa linan i berättelsen hela vägen ut. Några scener jag inte klarat av att ha med förut måste kanske plockas in igen. Det ska bli kallt och strävt, sängar utan lakan och rakade bröstkorgar. Andra saker går lätta att föra samman. Jag ska utöka en annan älskares historia med minnen från andra, hopplock, collage. På det viset gör jag.

Jag sa någonting bra om det jag gör igår, mellan vinklunkarna på Kino med Jessica (<3). Att jag använder allt det jag upplever som mitt råmaterial. Hon använder trådar och stygn för att skapa former, faktiska skulpturer som går att ta på men jag använder upplevelser och erfarenheter som symboler och bygger ordskulpturer. Så att upplevelsen av ett bröst som faller ur en kimono, eller att ett halsband går sönder men bara en kula faller, ljudet av naglar som filas och arabiska uttryck som mumlas, hälsningsfrasen jag vill hångla med dig nu blir till symboler, allt är beståndsdelar för att berätta något annat. Allt det du säger till mig, allt det du gör tillsammans med mig, kan dyka upp som beståndsdelar i en poetisk struktur. För mig handlar det om att observera och transformera. Transformationen är min poesi.
Han berättar sina drömmar för mig.

Skrivuppmaning: Skriv ned den vackraste eller märkligaste eller intressantaste observationen du gjort idag. Plocka ut den ur minnet som en stillbild och beskriv den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.