13 april 2015

Om skrivande: skrivuppmaningar

Vill du hänga med i min skrivrutin?


På engelska kallas det writing prompts, och handlar om kortare övningar för att komma igång i sitt skrivande. Som ett gympapass ungefär, morgongymnastik. Jag saknar själv någonting sådant, det jag hittar tycker jag inte riktigt funkar antingen i upplägget, eller att det just är på engelska, eller att de känns tematiskt märkliga osv. Så jag insåg att för egen del, får jag nog göra det själv.

Men jag tänkte också att jag skulle ta er med i min rutin. Först tänkte jag skriva ”utmaning”, men det signalerar att det är någonting svårt och egentligen oöverstigligt jag försöker göra, och det handlar det inte om. Jag vill få in en daglig rutin i mitt skrivande, och jag behöver något som sätter igång mig, så jag inte bara sitter och funderar på hur jag ska skriva, eller möjligtvis vad jag egentligen ska skriva om, utan helt enkelt sätter igång. Det må verkligen bli som det vill med övningarna, kanske går de att använda i texten, kanske inte alls. Men jag övar språket, jag testar idéer, jag skriver fram nya idéer, jag skriver.

Uppmaningarna går alltså att vinkla till sin egen skrividé, om man har ett projekt man skriver på. Har man inte det, går det förstås lika bra, det blir brottstycken av olika texter som kanske, vem vet, till slut peppar till en egen novell, dikt eller rentutav roman.


Det jag skriver på nu, tog sin början i en övning vi fick på Skapande svenska A, som jag gått detta läsår. Jag älskar att skapa karaktärer, hitta på romanfigurer. Medan jag hittar på vilka de är, formar sig nästan alltid en berättelse, eller flera. Så var det med Dora. Jag började med att fylla i en kort lista, och medan jag skrev fram hennes karaktärsdrag så föll saker och ting på plats. Den här kvinnan måste jag skriva om! Och det är det jag gör nu, sätter kött på hennes karaktärsdrag, ingjuter liv i de barndomsminnen som orsakat det ena eller andra. Det är ett sätt att börja, som ofta fungerar för mig. Kanske någonting att testa?

Hursomhaver, jag tänkte att jag skulle lägga upp mina skrivuppmaningar här på bloggen. Kanske några exempel ur det jag själv skrev på temat, en favoritmening som jag vill dela - och ni får gärna göra detsamma. Skriv i egen blogg och länka till mitt inlägg, eller skriv i kommentarsfältet om ni vill det. Det är till för att peppa, se det inte som ett krav att man måste göra alla. Gör dem om de känns roliga. Gör dem om de känns svåra. 

Lägger strax upp den första. Ni kommer att hitta dem under en egen flik här så småningom, eller under etiketten "skrivuppmaning". 

Ciao så länge.


1 kommentar:

  1. Akvarieprat

    Men varför ska du börja med akvariefiskar? frågade jag Tomas. Vi satt och fikade, pustade ut efter hårt jobb i trädgården. Tomas hade kommit för att hjälpa mig att gräva efter som jag skadat armen vid ett fall på isen för nu många månader sedan. Jo, sade han, jag har alltid velat ha fiskar men aldrig kommit mig för tills nu då jag insett hur meditativt det är att sitt framför ett akvarium och bara låta tankarna gå. Fiskar är mycket vackra, eller hur. Ja, jo men dom ska skötas också! Asch, det är inte så besvärligt, dessutom är det ganska trivsamt göra, få tillfälle att slabba lite med vatten och göra fint för dem. Men hur valde du vilka fiskar du ville ha, sa jag. Det finns många böcker, nätet och så förstås besöka akvarierna här i stan. Det finns besvärligt många sorter faktiskt. Du ska få se, jag har en bok i väskan som verkar vara den nyaste. Kolla här:

    bilderna visar nästan bara arter som

    är lätta att sköta. Titta här, jag valde neontetror, kardinaltetror och svärdbärare. Viss är de vackra, säger Tomas. Jag var tvungen att hålla med, vackra färger och väldigt graciösa. Vet du Tomas, säger jag, jag får nog lov att besöka dig så jag får se fiskarna i vattnet, på riktigt. Det här gör mig en smula, bara en smula, sugen också!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.