30 april 2015

Skrivuppmaning #13 blunda och lyssna
Hur man förmedlar en stämning i den litterära världen, är ofta avhängigt att man använder sig av flera olika sinnen. När man beskriver en plats är det vanligt att man mestadels fokuserar på synintrycken, man beskriver hur någonting ser ut. Och det är väl gott och väl, men för att verkligen göra en plats levande, behövs något mer.
I förrgår satt jag och väntade på en vän i solen på Järntorget. Istället för att fippla med facebook eller instagram, slöt jag ögonen och lyssnade. Och vilken myriad av ljud! Jag började skriva en lista på alla ljud jag kunde urskilja och som en skojig övning försöker jag återge platsen och känslan av att sitta där, genom att använda mig av de ljudintrycken.

Övning:

Sätt dig på en offentlig plats där det är rätt så mycket rörelse. Blunda och lyssna, vad hör du för ljud? Var kommer de ifrån? Försök urskilja dem utan att titta, men kika sen och se om du hade rätt, och skriv ned alla ljud du hör. Spara listan till ett senare tillfälle, då du använder dig av ljudintrycken för att återskapa en scen. Den scenen kan med fördel placeras i ditt skrivprojekts verklighet.


---


Utdrag ur min övningstext:


Barnets skrik i barnvagnen på korvmojjens uteservering, lät precis som måsarnas skrik över torget. Till och med stötarna innan de utdragna tjuten, de kom på samma sätt, i samma intervaller. Inuti Doras huvud gjordes kopplingarna barn - fågel - stork - barnafödsel och hon log en aning åt sin hjärnas förströdda logik. Kanske är det inte en så märklig saga att berätta ändå, att bebisar kommer med storken. Över kullerstenarna smattrar höga klackar med brottstycken av samtal i koppel, följt av det mjukare tickandet från hundtassar. De fotriktiga försöker smita förbi i sina gummisulor,  men frasandet av kläder avslöjar deras närvaro. Spridda skratt, en kommentar: oh my god. Duns duns duns skakar en cykel med barnkärra förbi och så kommer det dova åskmullret, väller över torget, smyger in i alla vrår och saktar in med ett långsamt, lojt gnissel. Västtrafik informerar. Vi har för närvarande stopp på linje...

---


Om skrivuppmaningen:

Skrivuppmaningarna samlas under en flik längst upp på bloggen, och går också att hitta via "etiketterna" längst ned i varje inlägg.
Jag önskar oss lycka till med vårt skrivande!
Skrivuppmaning är en serie inlägg där jag publicerar mina egna dagliga skrivövningar, som jag använder för att hålla igång mitt skrivande. Du är välkommen att följa med mig på vägen, och göra de övningar du känner för. Skriv i din egen blogg och länka hit, eller skriv i kommentarsfältet om du vill, i mån av tid ger jag lite feedback. Det går förstås alldeles utmärkt att bara skriva på egen hand och inte visa också.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.