20 april 2015

Skrivuppmaning #6 - ett telefonsamtal.I denna övning har jag utgått  från skönlitteratur. Dagens närmaste bok (jag ligger alltid i sängen när jag gör dessa övningar, så man vill ju inte ta sig alltför långt för att hämta sin inspiration, eller hur?) var Maken av Gun-Britt Sandström. Jag utgår från dess öppningsmening, eftersom det är intressant att se hur böcker och berättelser börjar, oftast finns det något starkt där. Makens öppningsmening är:

Det ligger en lapp på mitt skrivbord: "Gustaf har ringt"

Övning:


Utgå från meningen ovan. Gör om det så att det passar ditt perspektiv, det viktiga i sammanhanget är att någon kontaktat huvudpersonen. Vad handlar samtalet om? Gestalta kommunikationen, låt den vara språngbräda, antingen för att sätta igång en ny berättelse, eller för att låta något nytt hända inuti din berättelse.

---

En bit ur min övningstext

Mödosamt lyfter hon telefonluren, slår numret Sasha lämnat till henne. En röst svarar, hon känner igen butiksbiträdet på hörnet och tydligen sitter Sasha där, väntar på henne. - Dora... Rösten är bruten, inkännande. Hon känner hur det snör ihop sig i magen, den rösten, hon märker direkt att något inte är som det ska. - Dora, din far är död.Det är inte möjligt, det är en variabel i kalkylen hon inte räknat med. En fysisk omöjlighet. Först är huvudet bara blankt. En hel rad med tankar hinner svepa över tomrummet, innan hon känner hur knuten i magen blommar ut och kommer upp genom halsen på henne, genom ögon, näsa, bara väller ut. Hon får svårt att andas. - Dora...? Dora, är du kvar...? Men hon kan inte svara, hon tar luren från örat och tittar på den. Ett främmande tingest med en välbekant röst, en röst som inte ska kunna säga sådana saker, inte göra världen annorlunda än den är. Hon får inte ihop det. Hon lägger luren, nästan försiktigt på skrivbordet och lutar huvudet mellan knäna, försöker djupandas. Detta händer inte. Det kan inte hända. 

---


Om skrivuppmaningen:


Skrivuppmaning är en serie inlägg där jag publicerar mina egna dagliga skrivövningar, som jag använder för att hålla igång mitt skrivande. Du är välkommen att följa med mig på vägen, och göra de övningar du känner för. Skriv i din egen blogg och länka hit, eller skriv i kommentarsfältet om du vill, i mån av tid ger jag lite feedback. Det går förstås alldeles utmärkt att bara skriva på egen hand och inte visa också.
Skrivuppmaningarna samlas under en flik längst upp på bloggen, och går också att hitta via "etiketterna" längst ned i varje inlägg.

Jag önskar oss lycka till med vårt skrivande!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.