17 april 2015

Skrivuppmaning #5


Övning:


Slå på radion. Skriv ned den första mening du hör, eller om det är ett brottstycke av en mening. Stäng sedan av radion, så du inte färgas för mycket av sammanhanget kring den mening du skrivit ned.
Använd meningen eller delar av meningen i en text som är vinklad till ditt skrivprojekt, eller utgå från denna mening och skriv ett sammanhang. 

Jag slog på p1, min favoritkanal och meningen blev:

hon försöker förklara vad kriget gör med en, inombords

---

Utdrag ur min övningstext:

Krig är en så uttjatad metafor. När det finns i så hög grad i verkligheten, känns det banalt och blasfemiskt att använda det om någonting annat. Men man gör det ändå, kanske för att det finns någonting så brutalt, skoningslöst och oförståeligt i innebörden av ett krig, att det inte finns något större eller starkare begrepp man kan ta till. Dora tänker på hur Sasha försökte förklara; hans situation, hela det område där han befinner sig, den sociala kretsen. Att hans far låtit sig själv bokstavligen ruttna bort i drogmissbruk, modern som säljer sig själv för att ha råd till mat. Att hans kvarter mest av allt liknar en krigszon. Hon värjde sig för det begreppet, försökte slingra sig ur det. Hon som sett vad krig verkligen är. Men nej. Det finns ingen absolut sanning. När Sasha säger krig menar han krig, för honom är det det. Hon måste glida över i hans perspektiv, annars kan hon aldig berätta. Hans situation. Det låter så klichéartat, så tragiskt, så ”vi har hört det här förr, menar du verkligen att vi ska tro på det igen? finna intresse?” Hon tänker på dem som ska köpa in hennes reportage. Hon tänker på deras sliskiga kroppar, lutade över bilder av ruttnande sår på ännu levande människor, hör hur de inte drar efter andan, utan snarare slickar sig om munnen, sväljer sin saliv. Dora ruskar på huvudet. Det tjänar ingenting till att tänka på det nu. Hon skriver det hon måste skriva, hur det blir sen kan hon inte ha med sig nu. Hon försöker visa vad kriget gör med en, inombords. Vilket krig det än är, vems sanning det än är. Mer än så kan hon inte göra. Låta dem berätta. 

---

Om skrivuppmaningen:


Skrivuppmaning är en serie inlägg där jag publicerar mina egna dagliga skrivövningar, som jag använder för att hålla igång mitt skrivande. Du är välkommen att följa med mig på vägen, och göra de övningar du känner för. Skriv i din egen blogg och länka hit, eller skriv i kommentarsfältet om du vill, i mån av tid ger jag lite feedback. Det går förstås alldeles utmärkt att bara skriva på egen hand och inte visa också.
Skrivuppmaningarna samlas under en flik längst upp på bloggen, och går också att hitta via "etiketterna" längst ned i varje inlägg.

Jag önskar oss lycka till med vårt skrivande!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.