24 april 2015

Skrivuppmaning #10 åka tåg


Övning:


Just nu sitter jag på tåget till Göteborg. Imorgon har jag kurs på Stadsbiblioteket, självbiografiskt skrivande för seniorer. Därför faller det sig naturligt att dagens skrivuppmaning handlar om att skriva en miljöbeskrivning på ett/från ett tåg. Även om du inte befinner dig på ett tåg när du skriver, som jag nu råkar göra, har du säkert minnesbilder och känslor från att tidigare ha åkt tåg, som du kan dra upp nu. Din karaktär befinner sig av någon anledning på ett tåg. Vad gör hen där? Beskriv hur hen känner sig genom att beskriva hur hen upplever tågresan.
---

Utdrag ur min övningstext:

Hon har kupén för sig själv, de andra två hon delat med steg av tidigare i morse. Det är inte så många som reser så långt som Dora ska, och sovvagnarna fylls inte heller på med resenärer som åker kortare sträckor. Även om sitsen är något smal, kurar hon upp sig och sätter sig med skrivboken i knät, medan landskapet flimrar förbi genom fönstret. Som ett rörligt fotografi från sextiotalet, med sina rundade kanter, eller som nutidens instagram med sin fyrkantiga inramning. I ögonvrån känns landskapet främst som en abstrakt målning, men intensiteten i flimrandet övergår då och då i vyer med längre perspektiv, en liten kulle i fjärran, en sjö, tydliga träd och en och annan bondgård.
Här har tiden stannat. Inuti den här kupén, med inredning från fyrtiotalet och utanför, landskap bär ingen ålder. Dora älskar dessa mellanrum, där det känns som att man lurar livet. En tidsresa? Ja, varför inte. Här, där hon egentligen inte befinner sig någonstans, där inte ens gps:en i mobilen kan fixera var man är, känner hon sig lösgjord från tiden.
Men man är på väg någonstans, och det är också Dora. Hon försöker skjuta upp den tanken så länge det går, tills det nästan blir bråttom att samla ihop ägodelarna och hinna stiga av innan tåget fortsätter vidare. Hon bläddrar fram till sidan i dagboken där hon klistrat fast Petroffs handskrivna lapp. [adress] Hur kommer de att ta emot henne?

---Om skrivuppmaningen:


Skrivuppmaning är en serie inlägg där jag publicerar mina egna dagliga skrivövningar, som jag använder för att hålla igång mitt skrivande. Du är välkommen att följa med mig på vägen, och göra de övningar du känner för. Skriv i din egen blogg och länka hit, eller skriv i kommentarsfältet om du vill, i mån av tid ger jag lite feedback. Det går förstås alldeles utmärkt att bara skriva på egen hand och inte visa också.
Skrivuppmaningarna samlas under en flik längst upp på bloggen, och går också att hitta via "etiketterna" längst ned i varje inlägg.

Jag önskar oss lycka till med vårt skrivande!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.