16 november 2014

improwrimo: fotoalbum 16/30



ord: fotoalbum

jag bläddrar igenom glömda fotoalbum fyllda av bilder på dina släktingar, någon gång en bild på dig i en yngre version. ett uppslag med vad jag antar är du och din bror, en bild där du sitter med en kattunge i din famn, kompositionen är fin, är det din far som tagit bilderna? jag ser på ansiktena, betraktar dem nära, försöker se dem som de människor de är, ana de historier som ligger bakom deras leenden, ärr, ansiktsuttryck, kroppshållning. någons ansikte varmt och öppet, ett eftertänksamt, spörjande, något slutet, otillgängligt. du har din historia här, dina rötter, men det blir sekundärt, det är inte den tråden jag letar efter. det viktiga är att det finns historia, rötter - i allt, i alla. du och dina föräldrars fotoalbum som symboler för något annat, större, för företeelsen i sig.
ungefär som det sätt vi låg med varandra, att det representerade närhet i sig, en symbol för tillhörighet men inte tillhörigheten i sig. våra kroppars närmanden hade ingen enskild betydelse mellan oss som en enhet, men för oss som individer, i våra enskilda kroppar bildade vi vår egna betydelse. vi bekräftade varandras existens, våra kroppars existens. men du och jag var utbytbara. du var utbytbar. det är inte så många som kan vara det, den betydelsen hade du, en trygghet. en enkelhet. den betydelsen hade du också i dig själv.
jag bläddrar genom fotoalbum, och skapar nya. komponerar egna bilder, egna minnen, symboler, betydelser. tillsammans blir de en komposition av min egen version av helhet. där alla små akter, och alla mina du är pusselbitar av ett enda stort.


---

naken i mareld
 under tunga blå novembermoln
natten vindstilla och tyst

klippskuggor i mörkret, som linjer bara
 mörka färgfält

tio grader isklar renhet, kylan i bröstet
 korta andetag

varje simtag en ängel
 av grönt glitter

 twilight

kroppar och röster i vedeldad värme
 salta tungor, mörker

tystnaden och de vida vidderna
 midnatt, snart vinter

det behövs inte mycket mer magi än så.


---


Improwrimo: min egen lilla miniversion av nanowrimo. Varje dag ett nytt slumpmässigt ord som jag använder som igångsättare för en tiominuters skrivsession, under november månad. Häng gärna med och gör detsamma! Länka eller skriv in dina egna övningar i kommentarsfältet.

Dikten/texten är oredigerad utanför de tio minuternas ram, förutom ett eller annat stavfel som rättats i efterhand. Tanken är att hålla igång ett skrivflöde, och samla råmaterial för någonting som längre fram kan användas i andra dikter eller textsammanhang.


---


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.